Opnieuw vogelgriep in Biddinghuizen: 8,500 eenden geruimd.

In Biddinghuizen in de gemeente Dronten is opnieuw vogelgriep (H5) vastgesteld op een eendenfokkerij. Het getroffen bedrijf ligt op minder dan 3 kilometer afstand van het bedrijf met 190.000 eenden waar zaterdag vogelgriep was vastgesteld. 

Het nu getroffen bedrijf met 8500 eenden is na zaterdag door controleurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) onderzocht. Bij de eenden die toen zijn gecontroleerd, is het virus niet aangetroffen. Vandaag is het bedrijf opnieuw gecontroleerd, nadat de boer had gemeld dat er opvallend veel eenden doodgingen.

Ook de eenden op het bedrijf waar vandaag vogelgriep is vastgesteld, worden gedood en vernietigd, zegt het Ministerie van Economische Zaken. In de 3-kilometer-zone van dit bedrijf ligt nog een ander pluimveebedrijf. Of daar ook vogelgriep heerst, wordt onderzocht.

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het donderdag getroffen bedrijf in Biddinghuizen. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar dit vervoersverbod al van kracht was. Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

 

Deel dit bericht met uw vrienden Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email