Jeugdbrandweer Harderwijk zoekt nieuwe leden!

Jeugdbrandweer Harderwijk is met spoed opzoek naar een aantal stoere jongens en/of meisjes.

Wie zijn wij?
Bij een jeugdbrandweer korps worden jongeren tussen de 12 en 18 jaar geleerd hoe de brandweer te werk gaat. Zij worden niet ingezet bij echte incidenten.

De jeugdbrandweer Harderwijk bestaat op dit moment uit 14 leden die onder begeleiding van vrijwilligers van brandweer Harderwijk op de Zaterdag ochtend oefenen. De technieken die geleerd worden, worden getest op jaarlijkse wedstrijd en toets dagen.

Van de 14 leden zullen 2 het korps verlaten omdat zij niet meer aan de leeftijdseisen voldoen.

 

De groep:
De jeugdbrandweer Harderwijk bestaat uit een groep van 14 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. En zijn verdeeld over 2 ”blusploegen” binnen zo’n ”blusploeg” heb je een eigen functie en daar oefen je voor en word je op beoordeeld. In Harderwijk word zowel LD (lage druk) als HD (hoge druk) gespeeld.

 

Oefening:
Hoe ziet nou zo’n oefenochtend eruit bij de Jeugdbrandweer?

Zaterdag s’morgens verzameld de jeugd zich aan de brandweer kazerne, en wordt door de leiding bepaalt wat er voor oefening gedraaid gaat worden. Wordt het een brand inzet, estafette, afleg systeem of iets anders brandweer gerelateerd.

De brandinzet wordt het meeste gekozen, omdat er geoefend moet worden voor de wedstrijden. Bij een brandinzet gaat de ”blusploeg” met de tankautospuit (brandweerauto) op weg en krijgen dan een melding binnen, gesimuleerd door de leiding. Tijdens het aanrijden naar de melding vraagt de bemanning van de tankautospuit zoveel mogelijk informatie aan de alarm centrale zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de inzet. Als ze dan eenmaal ter plaatse zijn wordt er verkend en zo snel mogelijk een aanval gedaan op de vuurhaard, ook wordt onderweg gezocht naar mogelijke slachtoffers. Als de brand onder controle is en de slachtoffers eruit zijn dan wordt het sein ”brandmeester” gegeven en word de tankautospuit ingepakt en keert de jeugd terug naar de kazerne waar de inzet nabesproken wordt.

Buiten de reguliere oefenochtenden assisteert de jeugd de gewone brandweer bij oefeningen en wedstrijden. Daarnaast is de jeugd te vinden op bijvoorbeeld koningsdag met kinderspelletjes.
Al met al is de Jeugdbrandweer een spannend en veelzijdige bezigheid.

 

Wat doen wij?

– Zowel oefenen met theorie als praktijk
– Spelen van jaarlijkse landelijke wedstrijden waarbij jeugdbrandweer korpsen uit heel Nederland in een competitie worden geplaatst en een incident moeten afhandelen. De korpsen die dit als beste doen worden geplaatst in de halve finales waarna op de zelfde manier een plek kan worden verdiend in de landelijke finales.
– Spelen van jaarlijkse regionale wedstrijden. Hier strijden de jeugdbrandweer korpsen uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland om de Koos Scherjon Wisseltrofee.
– Verzorgen van kinderspelen bij activiteiten als koningsdag en bij Dreamnight at the Zoo in het Dolfinarium.
– Het testen van de vaardigheden en kennis van de leden op jaarlijks terugkerende toets dagen.


Wat bieden wij? 

– Samenwerken in een hecht en enthousiast team.
– Een leuke vrijetijdsbesteding bij de brandweer.


De eisen

– Leeftijd tussen de 12 en 18 jaar
– Beschikbaar zijn op Zaterdagochtenden voor oefeningen
– enthousiast zijn over het brandweer werk
– in goed teamverband kunnen werken
– woonadres binnen de gemeente Harderwijk

 

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud, en houd je van spanning en vind je het leuk om in een hecht team te werken op de Zaterdagmorgen? Neem dan als de brandweer contact door een e-mail te sturen naar M.Hooft@harderwijk.nl of neem contact via de website www.jeugdbrandweer.nl/harderwijk/

Deel dit bericht met uw vrienden Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email