Fotoshoot bedrijfsbrandweer Artillerie Schietkamp (Defensie) ‘t Harde.

Vrijdagmiddag 8 april was ik te gast was voor een fotoshoot op het defensie terrein van Artillerie Schietkamp (ASK) gevestigd in ‘t Harde. Op Facebook stond een oproep aan fotografen voor een fotoshoot van de Bedrijfsbrandweer ASK. De eerste 25 fotografen die zich hiervoor aanmeldde werden uitgenodigd, uiteindelijk hebben er rond de 480 mensen zich aangemeld.

De dag begon hier en daar met een spatje regen. We moesten ons rond 13:00 uur meldden aan de poort van de defensie terrein. Nadat we ons hier hadden gemeld werd ons verteld hoe we moesten rijden naar de brandweer kazerne op het terrein. Bij de brandweerkazerne aangekomen konden we genieten van warme koffie en thee. Nadat alle genodigde fotografen binnen waren kon het beginnen. De commandant van de bedrijfsbrandweer de heer Gerrit Bosch verwelkomde ons en begon de dag om ons iets te vertellen over de bedrijfsbrandweer, de geschiedenis daarvan, de brandweer wagens en wat zij zoal als bedrijfsbrandweer doen aan brandweertaken.

Zo werd ons onder andere verteld dat alle wagens van de bedrijfsbrandweer zijn uitgerust met kevlar, Aramide en pantserstaal voor eventueel rondvliegende scherven. De bedrijfbrandweer ASK bezit meerdere brandweer voertuigen welke uniek zijn in Nederland, de wagens zijn namelijk speciaal gemaakt voor de bedrijfsbrandweer naar hun wens. De wagenpark bestaat uit vier tankautospuiten (bos- heide en vliegtuigbrandbestrijding) van het merk Ginaf op een 6×6 chassis. Eén tankwagen met 11.500 liter water wederom van het merk Ginaf. Eén Iveco haakarmvoertuig (8×8 aandrijving) welke dit jaar een nieuwe watercontainer krijgt. Twee tankautospuiten van het merk Mercedes Actros (4×4 aandrijving) waarvan 1 met bumpermonitor.

De bedrijfsbrandweer hebben gemiddeld 200 uitrukken op jaarbasis, op hun enorme grondgebied van maar liefst 5500 hectare groot!! Hiervan is ongeveer 90% bos & heide. De meest voorkomende uitrukken zijn bos- heide branden, maar ook worden ze opgeroepen voor hulpverleningen en OMS Alarmen.

De bedrijfsbrandweer hebben genoeg materieel om een grote brand aan te kunnen. Indien de brand zelfs hun te groot word worden naast gelegen civiele (burger) brandweerkorpsen opgeroepen. Andersom is natuurlijk ook mogelijk, de civiele brandweer kan bij grote branden een beroep doen om de defensiebrandweer van ASK ‘t Harde. Er word dan bekeken wat voor soort brand er zich afspeelt en hoeveel, en welke voertuigen zij kunnen missen op dat moment.

Na een geslaagde foto sessie werden we wederom weer ontvangen in de kazerne waar we rustig een glaasje cola konden drinken. De commadant Gerrit Bosch nam het eindwoord waarna hij door leden van VBB (De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen) een presentje werd aangeboden en hem namens iedereen werd bedankt.

Een hele ervaring, en zeer veel foto’s rijker kijk ik terug op een hele geslaagde middag. Daarom wil ik nogmaals vanaf deze plaats de heer Gerrit Bosch bedanken voor de ontzettend leerzame en leuke foto middag!

 

Deel dit bericht met uw vrienden Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email